Neem contact op
555-555-5555
mymail@mailservice.com
Logo

Zwangerfit


Training en advies tijdens de zwangerschap

Zwanger zijn is topsport!

Gefeliciteerd, je bent zwanger! En nu…?

Wellicht heb je van jouw verloskundige of gynaecoloog al een hoop informatie ontvangen. Maar wist jij dat je de komende negen maanden een topsport aan het beoefenen bent!?

Vanaf dag één gebeurt er heel veel in jouw lichaam, dat zich op elk mogelijke manier in zet om jouw kindje te laten ontwikkelen. En de meeste vrouwen merken dat goed! De bekende symptomen van een vroege zwangerschap zijn bij vele bekend. Vroeg in de zwangerschap kun je bijvoorbeeld veel moe en misselijk zijn. Naar mate zwangerschap vordert bv. sneller buitenadem. Niet alleen omdat je gewicht toeneemt, maar ook omdat er van binnen veel veranderd. Zo passen namelijk ook jouw hart en longen zich aan om jou en jouw baby te voorzien van voldoende bloed en zuurstof.

Veranderingen tijdens zwangerschap zijn dus niet altijd alleen zichtbaar aan de buitenkant (anatomisch), maar ook zeker fysiologisch. En dan hebben we het nog niet eens over de hormonale (al die emoties!) kanten. Omdat je buik steeds wat groter wordt en banden wat slapper worden, kunnen lichamelijke klachten zoals bekkenpijn en lage rugklachten ontstaan. Natuurlijk is dit niet bij iedereen het geval, maar veel zwangeren stoppen met sporten en/of trainen uit angst of onzekerheid. Terwijl blijven bewegen en sporten er juist voor kan zorgen dat jij minder kans hebt op het ontwikkelen van klachten.

De bevalling is iets waar de veel vrouwen tegen op zien. Wanneer jij gedurende jouw zwangerschap in een zo goed mogelijke conditie weet te houden en weet welke houdingen en ademhalingstechnieken voor jou goed werken, ga je met meer zelfvertrouwen de bevalling in.

Het behouden van jouw fitheid komt je ook na de bevalling ten goede: het dragen van de maxi-cosi, het geven van borstvoeding, wandelingen maken met de baby, en zelf een verminderde kans op post-natale depressies. Better In, Better out!

Elke zwangere en elke zwangerschap is anders. Daarom zie ik jou voorafgaand aan de trainingen graag voor een intake gesprek.

Pre Patrum, voor de bevalling

Vanaf 3 maanden kun je bij ons terecht om te sporten. Het eerste trimester van de zwangerschap is vaak een spannende tijd. In de eerste weken ben je misschien nog niet op de hoogte van jouw zwangerschap. Daarnaast staan vermoeidheid/misselijkheid staan vaak nog op de voorgrond.

Veel vrouwen voelen zich van het tweede trimester vaak weer wat beter en energieker. Een goede basis om (weer) te beginnen met bewegen!

Wat kun je verwachten van de lessen in dit stadium? Zwanger zijn is al een topprestatie op zich. We proberen jou de komende tijd zo fit mogelijk te houden en/of te krijgen. Dat betekent dat we jouw aerobe uithoudingsvermogen en krachtuithoudingsvermogen proberen optimaal mogelijk trainen met functionele oefeningen.

De theorie achter zwanger zijn en je voorbereiden op de bevalling is erg belangrijk. Onderwerpen als houding, bekken(bodem)klachten en ademhalingstechnieken zullen aanbod komen. Ook al is dit niet je eerste zwangerschap: je kunt er veel aan hebben om jouw kennis weer even op te frissen!

Op verzoek is het mogelijk om nog dieper in te gaan op de theoretische kanten van het zwanger zijn en de bevalling.

Post Patrum, “een hele bevalling” achter de rug

Gefeliciteerd, mama! Vanaf 4-6 weken mag je weer voorzichtig gaan beginnen met trainen. Je lichaam heeft een flinke prestatie geleverd en heeft de tijd nodig om hiervan bij te komen. Het vrouwelijk lichaam heeft zo rond de 9 maanden nodig om weer op haar oude functionerend niveau te komen. Soms duurt dit tot een jaar. Het kan zijn dat je na de bevalling wat andere klachten hebt ontwikkeld. Zo kan het zijn dat je meer last hebt van bekkenklachten, of is je bevallig erg pittig geweest waardoor je mentaal een flinke klap hebt gekregen. In deze gevallen is tijdige signalering erg belangrijk zo dat je de juiste hulp kunt krijgen.

Wat kun je verwachten van de lessen in dit stadium? In deze periode is het van belang je lichaam rust aan te laten herstellen en jouw fitheid weer langzaam op te bouwen. Het trainingsdeel zal voornamelijk weer bestaan uit kracht en uithoudingsvermogen oefeningen. Daarnaast kan mentale vermoeidheid zich uiten. Het is een tijd waarin je opnieuw moet zoeken naar jouw balans op zo wel fysiek als mentaal vlak. In dit deel van de lessen proberen jouw natuurlijke herstel te bevorderen en overbelasting te voorkomen.

Tijdens de trainingen wordt er gesport in gemengde groepen van zwangere en vrouwen na de zwangerschap. De groepen bestaan uit maximaal 6 deelnemers zodat er gezellig met elkaar kan worden getraind, maar ook voldoende ruimte blijft voor individuele aandacht. Uiteraard zorgen we ervoor dat er onderling voldoende ruimte kan worden gehouden.

BevalFit® is een cursus onderdeel waarin we zowel op de theoretische als praktische kanten van de bevalling ingaan. Denk hierbij aan uitleg over de verschillende fases van de bevalling, het oefenen van bevalhoudingen en ademhalingsoefeningen 
BevalFit® is vanaf week 30 van je zwangerschap in te plannen, duurt ongeveer 1 uur en kan eventueel samen met partner worden gevolgd.

Wanneer je tijdens je zwangerschap hebt gekozen voor een pakket, maar niet alle trainingen hebt kunnen benutten, kunnen deze lessen postpartum ingehaald worden. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je iets eerder bevalt, of de laatste weken toch wat te zwaar zijn. Ook dan is een intake voorafgaand noodzakelijk. Je kiest na je bevalling dus voor pakket A. De gemiste pre-partum lessen (lessen tijdens je zwangerschap) kunnen na de standaard 10 lessen van pakket A, worden ingehaald.



Claire helpt u graag.
Share by: